20px

EXCURSIE DE 1 ZI

  TRASEU: Drobeta Turnu Severin-Tg Jiu

  DATA DE PLECARE: 05 iULIE 2020

  PROGRAM: 

  Plecare din Drobeta Turnu Severin la ora 7,00  pe traseul Dr. Tr. Severin - Tg Jiu.

  Odata ajunsi in Tg Jiu putem vizita Coloana Infinitului, Masa Tacerii, Poarta Sarutului (monumentele lui C.Bancusi – geniul romanesc al sculpturii).

  Coloana Infinitului ”sau ”Coloana Recunoştinţei fără Sfârşit” este una din cele mai admirabile sculpturi ale secolului trecut, austeră şi perfect echilibrată, o lucrare a sculptorului român Constantin Brâncuşi, parte a trilogiei ”Ansamblului Monumental” din Târgu Jiu, compus din ”Coloana Infinită”, ”Poarta Sărutului” şi ”Masa Tăcerii”.

  Inaugurată la 27 octombrie 1938, coloana are o înălţime de 29,35 metri şi este compusă din 15 moduli octaedrici suprapuşi, respectiv având la extremităţile inferioară şi superioară câte o jumătate de modul, moduli numiţi de sculptor ”mărgele”.

  Lucrarea denumită şi ”Coloana recunoştinţei” a fost dedicată de Brâncuşi eroilor căzuţi în Primul Război Mondial în 1916 în luptele de pe malul râului Jiu.

  Poarta Sărutului este construită în întregime din travertin de Banbotoc. Monumentul are o înălţime totală de 5,13 m, o lungime de 6,45 m şi grosimea de 1,69 m. Fiecare din cele două picioare are o înălţime 3,25 m înălţime şi o lăţime de câte 1,69. Stâlpii sunt din plăci de piatră legate pe bază de ciment şi armătură de fier. Cu toate că întreg Ansamblul monumental „Calea Eroilor“ de la Târgu Jiu – compus din Masa Tăcerii, Aleea Scaunelor, Poarta Sărutului şi Coloana „fără de Sfârşit“ – a fost ridicat în memoria celor care s-au jertfit în Primul Război Mondial, fiind văzut ca monument funerar de către unii cercetători, fiecare lucrare are o semnificaţie aparte, înţelesurile filosofice şi existenţiale ale fiecărei lucrări în parte sunt mult mai profunde, pentru că Brâncuşi era un gânditor deosebit de complex.

  Masa Tacerii, lucrată în piatră de Banpotoc, reprezintă masa dinaintea confruntării în bătălia la care urmează să participe combatanții. Timpul este prezent, fiind reprezentat prin dispunerea circulară a celor 12 scaune-clepsidre, care îl măsoară.

  Opera a fost realizată în anul 1937, într-o primă versiune, din piatră de Câmpulung, sub forma mesei țărănești, simplă, joasă, din tăblie (200x 45 cm) și picior (160×45 cm), și a fost amplasată în locul celei de astăzi. Nemulțumit probabil, de dimensiunile ei, în 1938 a comandat la un atelier din Deva, după desenele sale, o nouă masă, din piatră de Banpotoc, cu noi dimensiuni ale tăbliei (215×45 cm) și piciorul ei (175×45 cm) pe care n-a amplasat-o astfel. Sculptorul a recurs la o variantă combinatorie care a preluat tăblia primei versiuni drept picior și pe cea a versiunii a doua drept tăblie, asigurându-i astfel o nouă proporție interioară și monumentalitate.

  În jurul Mesei tăcerii nu au fost puse scaune decât o dată cu amenajarea versiunii combinatorii.Scaunele, 12 la număr, au fost comandate o dată cu versiunea a doua a mesei, la atelierul din Deva, și au fost realizate din piatră de Banpotoc, cu formă de clepsidră.

  În jurul Mesei tăcerii, în 1938, au fost grupate scaunele-clepsidră rotunde, două câte două, dar artistul nu le-a lăsat astfel, punându-le la egală distanță față de masă și între ele, subliniind prezența imaginară a unui cerc semnificativ.

 SERVICII INCLUSE:

- transport cu autocar clasificat

- insotitor de grup din partea agentiei

20px

TG JIU

Coloana Infinitului

detalii

Coloana Infinitului

Coloana Infinitului este parte a trilogiei Ansamblului Monumental din Târgu Jiu, compus din „Coloana Infinitului”, „Poarta sărutului” și „Masa tăcerii”, concepute și executate de Brâncuși. Inaugurată la 27 octombrie 1938, „Coloana recunoștinței fără sfârșit”, cum a fost denumită inițial, este o capodoperă dedicată eroilor din Primul Război Mondial căzuți în 1916 în luptele de pe malul Jiului și are o înălțime de 29,35 metri.

Masa Tacerii

detalii

Masa Tacerii

Masa Tacerii, alături de Coloana Infinitului și Poarta Sărutului reprezintă una din cele trei piese de sculptură monumentală ale Ansamblului Monumental din Târgu Jiu a sculptorului român Constantin Brâncuși. Cunoscut și sub numele de Ansamblul monumental de la Târgu-Jiu, ansamblul este un omagiu adus eroilor căzuți în timpul primului război mondial. Cele trei componente sculpturale monumentale, Masa tăcerii, Poarta sărutului și Coloana fără sfârșit, sunt dispuse pe aceeași axă, orientată de la apus spre răsărit, cu o lungime totală de 1.275 m.

Masa Tacerii, lucrată în piatră de Banpotoc, reprezintă masa dinaintea confruntării în bătălia la care urmează să participe combatanții. Timpul este prezent, fiind reprezentat prin dispunerea circulară a celor 12 scaune-clepsidre, care îl măsoară.

Poarta Sarutului

detalii

Poarta Sarutului

Poarta Sărutului, construită din travertin, este poarta prin care se face trecerea spre o altă viață. Motivul sărutului, prezent pe stâlpii porții, ar putea fi interpretat și ca ochii care privesc spre interior

Numită de sculptor uneori „Templul sărutului”, a fost realizată manual de Brâncuşi, ajutat de câţiva cioplitori. Este din piatră de Bampotoc (527x658x184cm). Se ştie din mărturii orale că amplasamentul ei a fost schimbat de două ori înainte de a se stabili locul pe care s-a ridicat.

Stâlpii „Coloanei sărutului” prezintă multiplicat simbolul ochilor îngemănaţi, iar arhitrava „Porţii sărutului” reproduce, incizat de patruzeci de ori „Sărutul din Montparnasse”, sugerând o horă.

Casa Memoriala Ecaterina Teodoroiu

detalii

Casa Memoriala Ecaterina Teodoroiu

Eroina a primului razboi mondial, inscriindu-se ca voluntara si participand la luptele pentru apararea pamantului stramosesc la Jiu si pe frontul din Moldova, a cazut in lupta eroic, în fruntea plutonului, in batalia de la Marasesti, in 22 august 1917.

În seara zilei de 22 august, după lupte grele, Ecaterina se află cu plutonul său în tranşee, pe Dealul Secului, deasupra pârăului Zăbrăuciorul, în zona Muncelului.
În acele clipe, observând că inamicul pregăteşte un contraatac, Ecaterina a părăsit poziţia din tranşee dorind să-i determine pe soldaţii români să pornească la atac cu îndemnul : „Înainte băieţi, nu vă lăsaţi, sunteţi cu mine!”. Imediat a fost lovită în zona inimii de două gloanţe venite dinspre poziţiile ocupate de Regimentul 40 de rezervă german, ultimele sale cuvinte fiind: „Înainte! Răzbunaţi-mă!”.